Mituri despre slăbit

Discuția despre scădere în greutate apare frecvent în cadrul consultului cardiologic. Majoritatea pacienților care trec pragul cabinetului sunt supraponderali sau obezi și aproape toți vin cu următoarele ”soluții” când își propun să slăbească.

1. Slăbesc dacă nu mai mănânc după ora 18:00.

Chiar dacă e vară și e ziua mai lungă sau dacă e iarnă și se întunecă mai devreme? Dar de ce nu după 18:10 sau 18:37? Un pachet de biscuiți are același număr de calorii și dupa ora 18:00 și dimineața la 10:30…Nu contează la ce oră îl manânci, ci contează dacă ești sau nu în surplus caloric. Prin urmare, mâncatul sau nemâncatul după ”ora 6 seara” nu are nici o bază științifică în procesul de slăbire. Te îngrași (sau nu slăbești) dacă mănânci mai multe calorii decât ”arzi”.

2. Nu trebuie să combin carnea cu cartofii.

Carnea, sursă de proteina, are efectul termic cel mai ridicat. Efectul termic al alimentelor înseamnă câtă energie (calorii) consumă organismul în procesul de digestie al acestora. Cartoful are indicele sațietății cel mai ridicat. Prin urmare, vei fi satul/ă mai mult timp si vei “arde” mai multe calorii.

3. Trebuie să renunț la carne.

De ce? Carnea nu are proprietăți inerente de îngrășare. Este un aliment ca oricare altul, ba chiar este o sursă foarte buna de proteină completă (adică proteină care contine cei 9 aminoacizi esențiali). Dacă nu ai anumite convingeri religioase/spirituale pentru care să renunți la carne sau vreo contraindicație medicală, atunci nu există motiv să nu mănânci carne, chiar dacă vrei să slăbești.

4. Nu trebuie să mai mănânc grăsime.

Mulți cred că grăsimea din mancare se transforma automat in grasime pe corp. Nimic mai fals. O alimentatie echilibrata trebuie sa contina si grasimi, esentiale in sinteza anumitor hormoni, de exemplu. Este adevarat ca 1 gram de grasime are 9 calorii, fata de 1 gram de carbohidrati/proteine care are 4 calorii. Deci, daca mananci prea multe alimente bogate in grasimi risti sa fii in surplus caloric si de-aia te ingrasi. Totul tine de cum echilibrezi cei trei macronutrienti: proteina, carbohidrati, grasimi, astfel incat sa ai un aport caloric optim pentru scopul tau.

5. Alimente minune care te slabesc dacă le mănânci zilnic.

Nu există. Nici un aliment nu are proprietăți de slăbire, cum nici un aliment nu are proprietăți de îngrășare. Cine îți spune altceva, te minte.

În concluzie, slăbitul sănătos și menținerea unei greutăți normale se fac prin adoptarea unor obiceiuri alimentare pentru toată viața, nu pentru 1 lună sau două. La bază stă educația nutrițională și disciplina, consecvența și schimbarea modului de gândire. Nu motivația. Motivația nu ajută pe termen lung. Motivația vine și pleacă. Dar formarea unor obiceiuri bune e ceea ce îți aduce succesul pe termen lung.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *