De ce trebuie să tratăm hipertensiunea arterială chiar dacă nu doare?

Hipertensiunea arterială (HTA) este cea mai frecventă problemă pentru care se prezintă oamenii la cabinetul de cardiologie. Unii află că au hipertensiune odată cu apariția simptomelor: dureri de cap, amețeală, dureri în piept, ceea ce îi face să își măsoare singuri tensiunea arterială dacă au acasă un tensiometru sau să meargă la medicul de familie. Când pacientul vede că are tensiunea mare și se simte rău din cauza asta, va lua tratamentul recomandat, va accepta mai ușor că are nevoie de tratament. Nu la fel de ușor de convins sunt cei care au hipertensiune, dar nu simt nimic. Pentru că da, se poate să fii hipertensiv asimptomatic. …Și cum se zice pe la noi, de ce să te legi la cap dacă nu te doare? Adică de ce să iei tratament antihipertensiv dacă nu te doare nimic? Explic mai jos de ce…

Dar mai întâi…

Ce înseamnă tensiune arterială (TA)?

Tensiunea arterială se referă la presiunea sângelui în artere în timpul sistolei (atunci când inima pompează sânge) și în timpul diastolei (atunci când inima se relaxează și primește sânge). De aceea avem două valori atunci când măsurăm tensiunea arterială: tensiunea sistolică și tensiunea diastolică.

Ce înseamnă HIPERtensiune arterială?

Se consideră hipertensiune orice valoare mai mare sau egală cu 140/90mmHg.

Ce complicații pot apărea dacă hipertensiunea arterială nu este tratată?(fie că aveți sau nu simptome)

Chiar dacă nu aveți simptome (nu vă doare capul, nu aveți amețeală, nu vă înroșiți la față, nu obosiți etc), dacă aveți constant valorile TA peste limita normală, în timp vor apărea complicații:

  • presiunea crescută a coloanei de sânge exercitată pe peretele vascular va determina disfuncție endotelială, adică va leza celulele care căptușesc stratul intern al peretelui vascular, ceea ce duce la favorizarea formării plăcii de aterom (pătrunderea colesterolului în peretele arterelor) și în timp îngustarea arterelor și apariția cardiopatiei ischemice, anginei pectorale și, în cel mai rău caz a infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral;
  • fiind o presiune mare a sângelui în artere, inima va fi mai solicitată atunci când pompează sângele și, în timp, mușchiul inimii (miocardul) se va îngroșa (se numește hipertrofie ventriculară) și va deveni mai rigid și disfuncțional, ducând la apariția insuficienței cardiace care se va manifesta prin oboseală și respirație dificilă (dispnee) la eforturi din ce în ce mai mici;
  • disfuncția miocardului poate duce și la apariția fibrilației atriale, o aritmie care la rândul său crește riscul de accident vascular cerebral
  • HTA poate duce, de asemenea, la dilatarea aortei (artera principală din corp) în anumite segmente ale sale; această dilatare se numește anevrism și riscul în cazul unui anevrism este de ruptură…și în caz de ruptură…scapă cine poate…
  • HTA netratată poate duce și la insuficiență renală care la rândul său poate agrava hipertensiunea, fiind de fapt un cerc vicios

…și lista poate continua, dar cred că sunt suficiente argumente cât să înțelegem cât de important este tratamentul hipertensiunii arteriale, chiar dacă nu avem simptome.

Prin urmare, dacă știți că aveți valori TA crescute și ați neglijat tratamentul pentru că nu v-a durut nimic, mai gândiți-vă o dată.

Sănătate tuturor!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *